09 maj 2007

NEDLADDNING FRÅN NÄTET

Slår upp ögonen och det första jag ser är bioplanschen för "Night at the museum" som hänger i pojkens rum. Tänker att "den borde man se på igen - den var bra" och spinner vidare med "kanske man borde ta och ladda ner några nya filmer från nätet iallafall"? 

MEN 

Jag har ju slutat med sådana saker!  

Under mina vilda datornovisdagar laddade jag ner både filmer och musik till höger och vänster. Fantastisk upplevelse det här med att man inte längre behövde ha en massa pengar för att köpa varken musik eller film - det enda man behövde göra var att betala månadsavgiften för Internetabbonemanget och så var det bra med det. 

I början var det kul.


Med tiden blev det mindre roligt. 

Det kom ALLTID ner en massa annat skit till datorn hur mycket man än pillade och påtade med brandmuren. Var det inte spioner så var det ständiga påtryckningar av trojaner eller annat otyg.  

När man hittade en låt som man länge letat efter och fick ner den upptäckte man att kvaliteten var urdålig och att låten inte gick att lyssna på OM det överhuvudtaget var rätt låt. 

Med filmer var det samma sak - först och främst tog det EVIGHETER att få ner dem eftersom man hade så långsam uppkoppling. Varje dag gick man och kollade läget och varenda eviga dag blev man lika besviken - 46%, 47%, 48%. När det ÄNTLIGEN var klart upptäckte man att det var helt fel film ELLER att ljudet var dubbat till spanska ELLER att man inte överhuvudtaget kunde SE filmen för det behövdes någon codec hit eller någon codec dit. 

En gång skulle jag ladda ner nyaste Harry Potter filmen och bara DET att vi skulle ha tillgång till filmen innan den ens haft premiär var ju en höjdare för oss alla. Den här gången var det faktiskt så illa att filmen skulle ha svensk premiär i JUNI medans den finska premiären sattes till AUGUSTI - tre månaders väntande  - det GICK ju bara inte. 

Hittade filmen och satte igång. Det tog som vanligt DAGAR att dra ner den. Under de här dagarna frågade barnen "- Är den klar snart?" och "-Hur mycket är det kvar?" med typ en timmes mellanrum. Mamma höll på att bli smått galen.

Efter fyra dagars ångestfylld väntan var det så ÄNTLIGEN dags - NU skulle vi se Harry Potter!  

Startade filmen och vad visas?  

PORR!  

Behöver jag berätta att jag blev ARG? Att jag samma kväll bokade en Stockholmskryssning, packade väskor och tog med barnen dit för att gå på bio?  

Å så påstås det att man sparar en massa pengar med att ladda ner saker från nätet? 

Efter det har jag hållit mig laglig - alla reportage om hur än den ena och än den andra åker fast hjälper nog till lite de också. Det är ju helt enkelt ganska FARLIGT att hålla på med fildelning och OM det är farligt och det ändå bara fittas så vad är vitsen? 

Jag HAR prövat alternativa utvägar - bland annat ladda ner speciella spelare och sedan KÖPA låtar av de sajter som lagligt säljer musik. I teorin fungerar konceptet  säkert riktigt bra men i praktiken blev jag bara MER galen än jag blev när jag laddade ner allt olagligt. Jag vet inte hur mycket pengar jag egentligen lagt ut på låtar som jag aldrig ens kunnat lyssna på - ännu mindre fått inbrända på en cd. Det må vara att det funkar för andra men det är absolut inget för mig. 

Varför ska det vara enklare att vara olaglig?


Jag laddar alltså inte ner något mera - inte lagligt och inte olagligt. 


MEN


Nog skulle det vara roligt med något nytt...

Kanske man borde ta och ladda ner några nya filmer från nätet iallafall?   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar