25 september 2007

TISDAGSTEMA - GAMMAL

HA!

Det är tisdag idag och jag kom ihåg det!

Dagens tema är GAMMAL...

Helst hade jag lagt en bild av mig själv för det är så jag känner mig efter en natt med magkramp och feber...

MEN

Jag är inte speciellt representabel så det fick bli något annat istället!

De som känner mig vet att jag gillar böcker - att jag skulle ha hur många som helst bara jag hade pengar OCH plats. Det är inte bara nya böcker i min bokhylla utan även gamla - bland annat har jag ett antal gamla biblar som jag tycker mycket om - dels för att de är så vackra - dels för att jag gillar att fantisera om de som ägde dem DÅ.  

NÅ IALLAFALL

En av mina favoriter hos de gamla böckerna är INTE en bibel i religiös mening men kanske den räknades som en slags bibel för bonden...

Den heter nämligen "Handbok för jordbrukare" och är tryckt 1894!

Utdrag:

"De flesta plogar tillverkas numera nästan helt och hållet av jern, så att endast handtagen äro av trä. Eljest kan ock plogens stomme vara af något starkt träslag men de öfriga delarna, såsom billen, vändskifvan, plogsulan och beslaget m. m. äro alltid förfärdigade af jern."

Som med alla andra gamla böcker finns det spår av användning - bland annat har någon av de tidigare ägarna sparat ett tidningsurklipp mellan sidorna:

"Hitler hade son med fru Göring"

Artikeln är från slutet av 40-talet - jag köpte boken i början av 2000-talet. I över 50 år har alltså denna tidningsbit legat där mellan sidorna och väntat...

Väntat på VAD?

OCH

VARFÖR blev artikeln sparad överhuvudtaget?

Frågor jag förmodligen aldrig kommer att få svar på...

image193

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar