07 september 2007

ÄLGFLUGOR

Det var bättre förr!

SÅ...

Säger många äldre människor och det säger jag nu också...

FÖR

FÖRR var MYGGORNA skogens värsta gissel men smorde man in sig i myggolja eller smetade på någon salva så hölls de borta...

MEN

INGET biter ju på de asiga ÄLGFLUGORNA!

Älgflugan som är en lusfluga (konstigt ord förresten - fluuuuga - låter inte alls vettigt) heter väl på riktigt hjortlusfluga (Lipoptena cervi) MEN eftersom de ofta krälar på i älgarnas päls så kallas de alltså i folkmun för just ÄLGFLUGOR.

Oberoende VAD man kallar dem är de ÄCKLIGA!

Man hör ett surrande ljud och SPLATT så sätter den sig någonstans men man vet inte VAR? Eftersom de är så lätta kan de sätta sig på ens kind utan att man vet om det men blotta VETSKAPEN att "JAG HAR EN PÅÅÅÅÅ MIG" får en att skrika!

När de väl landat tappar de vingarna och blir vinglösa äckliga as som påminner om spindlar...

DET hjälper inte ett dugg!

PLATTA är de ju också - det är näst intill omöjligt att få tag i en om man inte har långa naglar och OM man får tag i en av dem så är det ett helsike att få DÖD på den! Man KNIPER och PULAR och TRYCKER och PRESSAR men när man särar på fingrarna kryper fanskapet fram - lite yrvaken, lite tilltufsad men fortfarande vid liv.

Känslan när en älgfluga pulat sig in under tröjkanten och ålar uppför ryggen mot håret är obeskrivlig - endast någon som upplevt det vet hur det känns. Man svänger och vrider sig - försöker desperat få tag på jäkeln men även om man tycker att man kniper till på rätt ställe får man inget riktigt grepp...

OCH

De som lyckats ta sig till RÖLLI-rufset trivs som fisken i vattnet - HÄR var det mycket päls - HÄR trivs vi och HÄR är vi trygga - hon kommer inte åt oss här inte.

DESSUTOM

BITS de ju också!

När de biter MIG sticker det "bara" till och kliar efteråt men många av mina bekanta får stora bölder av deras bett - RIKTIGA BÖLDER - hur äckligt är inte det?

USCH!

Jag HATAR dem (älgflugorna alltså - inte mina bekanta) - varför ska de överhuvudtaget få existera?

Kan ingen komma på ett botemedel för så här kan man ju inte ha det!

MEN HALLÅ!

FRÅN DET ENA TILL DET TREDJE

Jag tänkte sätta in bilder på den omtalade älgflugan - stjäla dem från nätet - visa er hur ÄCKLIG den ÄR...

FAST

När jag gjorde en bildsökning på Google med sökordet "älgflugor" - VAD får jag då SE?

JO

Två fotografier från min blogg - det ena föreställande mina fönsterlister i vardagsrummet och det andra mitt HUS!

Vad har DE med älgflugor att göra?


(Klicka för att förstora)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar