28 augusti 2007

JAG ÄLSKAR HÖSTEN!

Jag har förstått att en del av er redan har upp över öronen med allt tjafs om hösten... 

MEN 

Det har inte jag... 

FÖR 

Jag ÄLSKAR hösten! 

Vintern är jobbig - ett enda krångel med SNÖ och KYLA, våta vinterkläder som vägrar torka över natten, släpande av ved, eldande, ständig rädsla att du i misstag råkar elda upp hela huset, SVINKALLT inne, slirig väg som det inte går att köra på utan att fastna, tröstlöst sandande, struntar du i att elda och värmer huset med el lipar du blod över kommande elräkningar, ungarna ska skida i skolan - de har inga skidor - du vägrar köpa - lärarna undrar varför - varför ska du sätta ut en massa pengar på skidor när de kommer att användas HÖGST fem gånger, ungarna ska åka skridskor - de skridskor de har är för små - du köper nya - då är det plötsligt för kallt för att åka - när det blir varmare är isen för dålig, vågen visar tio kilo för mycket - du borde banta... 

OCH 

SÅ fortsätter det ända tills det blir... 

VÅR! 

Vått och kletigt, gården är en enda sörja VILKET leder till att huset också är en lervälling eftersom alla kräk släpar in halva sörjan varenda gång de de varit ute, vad ska det vara för kläder - vinterkläder är för varma - sommarkläder för kalla, ungarna blir förkylda eftersom de har fel sorts kläder på, vilka blommor ska du så i år, även om gården kanske är duktigt upptinad är vägen det INTE - glashalt fram till juni - går inte att köra på med sommardäck - de som förresten måste bytas ut mot nya, snön försvinner - tadaa så ser du allt som gömdes under den, vågen visar fortfarande tio kilo för mycket - du borde banta... 

OCH 

SÅ håller det på ända tills det blir... 

SOMMAR! 

NÄMEN titta så fint väder - nu kan du ju inte sitta inne, getingar, bin, SPINDLAR, skalbaggar, FÄSTINGAR, flugor, brännande sol, varmt så in i helsike, måste och bada, baddräkten har krymt under vintern (förmodligen av den fuktiga kylan som kommer när man inte eldar tillräckligt), alger i badvattnet, mamma - vart ska vi åka i år - vi måste dit och dit, sommarea men pengarna är slut,  gräsmattan växer för mycket, ogräs i rabatterna, kaninerna borde väga tre ton var av all mat de vräker i sig varje dag, mamma - det är tråkigt - vad ska vi göra - dåligt samvete, jösses hur blek du är - borde sola, vågen visar ännu tio kilo för mycket - du borde banta... 

OCH 

SÅ håller det på ända tills det blir... 

HÖST! 

Visst är det lite småruggigt men du behöver ännu inte elda för värmens skull och inte behöver du oroa sig över hur elmätaren tickar heller, Sommarkläderna duger bra ett tag till bara du har jacka med sig, spindlarna börjar bli mindre vanliga - samma sak med alla andra kräk (förutom älgflugorna då men dem kan du acceptera eftersom du vet att de stryker med när det blir ordentlig frost - rätt åt dem - äckliga as). Vågen visar fortfarande tio kilo för mycket men nu struntar du i det - har du inte lyckats få ner dem NU så vet du att projektet är klart döfött - knappast kommer du att gå ner i vinter heller - det är bara att ÄTA! Gräsmattan har du glömt - sist du klippte den bestämde du dig för att "det här var sista gången för i år" och så var det bra med det. Det finns ingen tid att åka någonstans längre - skolorna har börjat - varenda vardag är upptagen och på helgerna är alla för trötta för att hitta på något OCH nu är du inte längre ensam om att ha det knapert - ALLA har dåligt med pengar efter sommarens utsvävningar!  

HA! 

UNDERBARA HÖST! 

Lotta på Bloggvärldsbloggen undrade hur vi bloggare "höstmyser" ... 

Det kommer här: 

En PERFEKT höstkväll är när det stormar där ute - en av de där stormarna som bara dyker upp på hösten - de som verkligen har KRAFT - de som, på en enda natt, kan plocka bort vartenda ett löv från träden. Lyssnar du noga hör du hur regnet slår mot taket, det knäpper i fönster, knakar i väggar och med jämna mellanrum blinkar lamporna till - ljuset förvinner en liten stund men kommer snabbt tillbaka. En varning - snart blir det strömavbrott. 

Eftersom du (mycket väl) minns hur det var en annan höst - DÅ när strömmen var borta i över tre dagar - vet du vad du skall göra. Blandar saft i ett par kannor och ställer in dem i kylskåpet - nu finns det något färdigblandat att dricka när strömmen går. En kanna med vatten - det går att använda till mycket.  Under tiden brygger du kaffe - en hel kanna som sedan hälls i termosen - den som införskaffades en annan gång strömmen gick - då när den försvann och var borta i en halv evighet PRECIS när du började bli sugen på kaffe. Hinken i städskåpet fylls till kanten med vatten och ställs in på toaletten - den ger möjlighet att spola trots att vattenpumpen slutar fungera. 

Hur är det med vedkorgen? Jo - den är full, bara att börja elda. Brasan tar sig snabbt - det har sina fördelar att ha en rejält stor vedkorg inne - veden hinner bli ordentligt torr innan den används. Hur är det med telefonernas batterinivå - borde de laddas?  

Nu är det snart klart för drabbning men ännu fattas en del detaljer. 

Du tänder ljusen i takkronorna (de du köpte urbilligt på loppis bara för tillfällen som dessa) och plockar sedan fram ett par gosiga filtar som du lägger i soffan. Går till köket och hämtar lite tilltugg, väljer ut en bra bok i bokhyllan, tänder ett par av bordsljusen, sätter dig i soffan. 

Nu är du redo! 

Lamporna blinkar till igen - ljuset försvinner men den här gången kommer det inte tillbaka - NU gav ledningarna upp kampen - NU fick det vara nog. 

Det går någon minut sedan hör du hur det knarrar i trappan... 

- Mamma, strömmen gick! 

Med sig har de böcker - även de var förberedda på det som var oundvikligt - det som ALLTID händer varje gång det blir en riktig höststorm. 

Tillsammans sitter ni sedan där - i soffan, ihopkrupna under de gosiga filtarna.

Från kakelugnen hörs ett svagt sprakande, de levande ljusen lyser upp rummet i ett varmt, behagligt sken.  

Det må vara domedagsväder ute men inne hos er råder det LUGN! 

OCH 

Du undrar... 

Kan det bli bättre än så här? 

JA! 

Jag älskar verkligen hösten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar