08 mars 2010

Landskris? Inga problem - jag fixar!

Landet är i kris...

OCH

Det blir bara värre!

Jag menar, det går inte en dag utan att man får läsa i tidningarna "så och så många anställda får gå" - antalet arbetslösa ökar markant för varje månad - väntetiden för en nybliven arbetslös person innan papperskriget är gjort och det kommer in arbetslöshetsdagpenning på kontot är lång - den skulle vara lång även för den som hade pengar - för den som just blivit av med sin arbetsinkomst, den som sitter och funderar över hur han eller hon ska klara sig är det en EVIGHET!

Samtidigt skriver tidningarna om hur många som går i pension - förra året gick 80 000 personer i pension vilket ger oss ett totalantal på cirka 1.4 miljoner pensionstagare - såna som man struntar i eftersom det inte finns pengar tillräckligt för att "ta hand om dem".

FAST

Även om allt tycks gå åt helvete sätter de flesta som faktiskt har arbeten igång och strejkar så att de ska få några euron mer????

Ibland, när jag tröttnat på att få MIN ekonomi att gå ihop, sitter jag och "förbättrar världen" - det är liksom enklare att ordna upp ett helt land än att få ordning på det egna hushållet.

Vi har 5 350 462 invånare i vårt land - av dessa är 2 834 152 personer mellan 20 och 59 (53%) - d.v.s. i "sin bästa arbetsålder" (nu menar jag inte att de över 60 är sämre utan att de så där sakta kan börja se fram emot att de KANSKE snart ska få sluta jobba), 1 267 823 (23%) är mellan 60 och döden medans resten då återfinns i åldersgruppen "nyfödd och 19".

JAG tycker vi borde satsa på 1. Barnen (det är ju de som ska orka ta hand om allt när de växer upp) och 2. De gamla (det är ju det de slitit för i alla dessa år)...

FÖR

Om vi gör det hjälper vi automatiskt upp gruppen i mitten.

Vanhanen föreslår att det ska startas upp en så kallad "vårdfond" - att alla pengarna staten, kommunerna och Folkpensionsanstalten använder till hälsovård slås ihop och att det därifrån sedan plockas ut vartefter det behövs (smått förenklad förklaring) och det jag tidigare ritade upp i min arma skalle var något liknande - dock med en betydligt blygsammare budget!

Min ide´var helt enkelt att varje invånare i vårt land "skänker" EN FUTTIG EURO varje månad till ett visst ändamål. En euro är något i stort sett alla kan bidra med - till och med jag för även om jag inte får ekonomin att gå ihop och lever på existensminimum kunde jag tänka mig att betala en summa på fyra euro (en euro per familjemedlem) varje månad för att dra mitt strå till stacken.

En euro är alltså inte mycket att komma med MEN om alla bidrar med den här futtiga euron en månad blir det en pott på hela 5 350 462 - NU har vi något vi kan GÖRA något med...

OCH

Om vi då föreställer oss att man dedikerar tre månaders "insamling" till ett och samma ändamål är vi redan uppe i 16 051 386 pengar (som man säger i Musses klubbhus)...

FAST

Hur pengarna sedan skulle delas upp har jag inte riktigt löst ännu - det är ganska svårt att tänka med en hyperaktiv ettåring tvinnande runt benen...

MEN

En tanke var att dela upp dem mellan kommunerna - om vi har 342 kommuner som ska dela på 16 051 386 pengar skulle varje kommun få 46 933 euro att sätta på just det ändamålet de samlades in för fast på det viset blir det ju lite orättvist - en liten kommun får ju då betydligt mer nytta av pengarna än vad en stor får.

En annan möjlighet var att de delas upp enligt det de ursprungligen samlades in för - har man angett "lågstadieskolor" för mars månad delas sedan potten upp mellan alla lågstadieskolor och de kan då använda pengarna till att till exempel projektanställa en person som fixar upp området/ökar trivseln för barnen eller låna in ännu ett skolgångsbiträde (här kommer alltså förklaringen på hur vi automatiskt hjälper gruppen i mitten - fler arbetsplatser) eller...

FAST

Nu blir det ju orättvist IGEN - stora skolor skulle då få samma bidrag som små skolor och delar man upp allt per elev får man ägna många månader till ett och samma ändamål - vet ni hur många lågstadieelever vi har?

Det är alltså inte lätt det här med att få landet på fötter...

MEN

Det är betydligt enklare än att få hushållet att gå runt...


Oroa er inte - lita på mig - ge mig lite tid så har jag snart löst problemet!

2 kommentarer:

  1. Jag tror du kan lära Obama ett och annat när det gäller matte ;)))

    Jag gillar dessutom dina ideer, du verkar ha tänkt ordentligt här! Tänk om man kunde säga detsamma om alla politiker..

    Vi har ju samma problem i Sverige och medan kommunalgubbarna får fallskärmsavtal på miljoners miljoner skär de ner på barnen och de gamla. Det senaste är att de ransonerat kaffet, mjölken och brödet för de gamla på ett boende i Timrå kommun. :-0

    SvaraRadera
  2. ....jag lämnar mitt kontonummer så förväntar jag mig ett bidrag när jag pensioneras.../ Tack.../Far

    SvaraRadera