05 februari 2010

När jag blir stor...

Även om jag teoretiskt har rätt att vara hemma tillsammans med "Lilla damen" tills det att hon fyller tre år kommer det inte att gå rent praktiskt.

Visst kan man spara in kostnader för mat i och med att man inget annat gör än dallar här hemma men jag bryr mig inte om vad de säger - maten HAR blivit svindyr efter att vi gick med i EU - ALLT har ju blivit dyrare på grund av det...

OCH

Fast man skulle sluta äta helt och hållet finns det ju ändå enorma hål som ska fyllas varje månad.

När folk undrar hur jag har råd att vara hemma på hemvårdsstöd (för det gööööör de - "hon bor ju för jösse namn ensam i egnahemshus tillsammans med tre ungar - andra har ju inte råd med det fast de är tvåååå") brukar jag rätt och slätt berätta att KNAPERT är det men det gåååår (just och just). Bland annat har jag huslånet på amorteringsfritt - tack vare den låga räntan just nu blir det inte så stora boendeutgifter och även om jag varje månad kämpar med andra skulder drar jag iallafall inte på mig några nya eftersom jag (tack vare programmet Lyxfällan igen en gång) sade upp alla mina älskade kreditkort.

Jag HAR min arbetsplats kvar på lut men det är endast en deltidstjänst - går jag tillbaka dit blir det ändå inte mycket mer pengar över varje månad - då behövs bland annat dagvårdsplats (till på köpet en där "Lilla damen" kan vara tills klockan tio på kvällen), det börjar gå åt mer bensin med mera.


Mellan varven jag byter blöjor, lagar mat, städar, kör på ungarna, kämpar med att få dem till skolan, eldar, skottar snö, diskar, räknar mina korvören och allt det där man MÅSTE hinna med sitter jag och funderar på framtiden...

VAD SKA JAG BLI NÄR JAG BLIR STOR????

Till utbildningen är jag både matros/motorman samt innehar något så flummigt som "Specialyrkesexamen i databehandling" men "till sjöss" kan jag ju inte gå och de datakunskaper jag, efter ett par år utanför yrkesområdet, har är tämligen värdelösa.

Jag BORDE hitta en lösning!

I skrivande stund undersöker jag det här med "läroavtal" - hur går ett sådant egentligen till? Det låter ju verkligen bra - att man, under tiden man lär sig ett helt nytt yrke, både får lön OCH har ett arbete...

MEN

Varför skulle arbetsgivare vilja betala lön till en helt okunnig arbetstagare som de, till på köpet, själva måste lära upp när de kan få en nykläckt färdigutbildad istället?

Det där måste undersökas...

FÖR

Jag vill faktiskt börja få någon lösning på det här!

3 kommentarer:

 1. Jag tog marknadsföringsmerkonom-examen via läroavtal så här i vuxen ålder och tyckte det var ett väldigt bra och flexibelt sätt att studera på.
  I praktiken betyder det att du får lön för den tid du jobbar, men stöd (dagpeng +uppehåll) för de dagar du har teori. Arbetsgivaren KAN betala lön även för de dagarna, men brukar inte göra det. Vi hade teori en dag/vecka, men vissa skolor kör teorin kvällstid eller tex. 1 vecka/2mån. eller nåt liknande.
  Fördelen för arbetsgivaren är att de får ett rätt stort stöd under den tid de skolar upp dig. Så fast de betalar normal lön åt dig de dagar du jobbar, så vinner de också på att göra en sån deal. En annan fördel är att en stor del av de skolarbeten du gör är utvecklingsarbeten som nyttjas i företaget. På så sätt har företaget väldigt mycket nytta av dig. Därtill utbildar de dig i just DE arbetsuppgifter du senare kommer att sköta, så visst är detta en fördel för dem också.
  MEN så till nackdelarna: du måste SJÄLV hitta det företag som anställer dig på läroavtal, dvs.det gör inte läroavtalsbyrån fast de sen sköter det mesta av pappersrumban. Företaget måste också i det skedet binda sig HELA den tid du studerar, dvs. göra ett tidsbundet avtal med dig på mellan 18-36månader. I dagens läge är det en stor satsning.
  MEEEN, du kan ringa mig om du vill veta mera min vän, idén är i allafall jättebra och vore väldigt förmånligt att studera på det sättet.
  Fast å andra sidan kan du nu efter årsskiftet också börja studera precis vad du vill, på vilken nivå du vill och använda dina arbetslöshetsdagar till studierna och få full arbetslöshetspeng under den tiden, men var det så att du inte hade så mycket dagar kvar att ta till?

  Men, många kramar, Kiika

  SvaraRadera
 2. Tänk att jag hade GLÖMT det att du gjorde så :(

  Jag kommer nog att ringa med 1000 frågor så fort du fått lillan och absoluuut inte har tid med mig ;)

  Har ju så att jag får 500 dagar på nytt eftersom jag jobbat emellan men den ersättningen är inte stor eftersom jag bara jobbade deltid :(

  SvaraRadera
 3. Ja, med 500 dagar hinner man ju studera about 2 år, kan vara värt att kolla vilka yrkesutbildningar man hinner med under den tiden...i allafall nästan... För det lönar ju sig att försöka få ordentliga papper då man börjar med nåt. Sen beror det ju på vad du får för dagpeng....om du klarar dig eller inte. Sen har jag ingen aning om man kan jobba vid sidan om utan att det inverkar på studiepengen, men det får du säkert reda på.
  Jag har nämligen själv funderat på detta alternativen inför hösten, men ska försöka få det här projektet slutfört nu först :))

  Men det är bara att ringa sidu. PUSS!

  SvaraRadera