14 oktober 2012

Varför inte läroavtal?



I tidningen har det under hösten stått att läsa om hur det, bland annat, i Vasa rekryteras sjukskötare från Spanien - "situationen inom stadens social-, och hälsovård påminner långt om den i resten av landet. Det finns flera lediga sjukskötar-, och närvårdartjänster lediga men inga sökande."

OCH

Min faster berättade att detta också tagits upp av pressen i Sverige - att här finns massor av lediga arbetsplatser inom vården men att den finländska befolkningen inte VILL arbeta med vårduppgifter och att det därför är en tvungen sak att importera arbetskraften från Spanien.

Är detta verkligen sant?

Jag menar, vi har massvis med arbetslösa personer som kunde utbildas för vårdarbete. Nåja, det fattar till och med jag att yrket kanske inte passar alla men en del av mängden skulle säkert kunna tänka sig det här, eller hur?

FAST

Nu är det ju inte bara att, som vuxen med x antal barn och diverse skulder, sätta sig ner bakom skolbänken och studera. Det är ganska svårt att koncentrera sig på att lära sig något när ens huvud OCH kropp är inställd på att försöka hitta en lösning på månadens ekonomiska situation för att inte tala om nästa månads ekonomi - "ungarna fyller år", "finns inga pengar till presenter", "sen kommer ju julen också - julmat?"...

"Hur löser jag det?"

MEN

Det FINNS ju faktiskt något som heter LÄROAVTAL!

(För er som inte vet vad detta är har jag kopierat följande text från Vasa Kustregions läroavtalsbyrå)
"Läroavtalet är ett modernt sätt att utbilda arbetskraft enligt de behov företaget har. Läroavtalsutbildningen baserar sig på inlärning i arbetet. Största delen av de inlärningsmål som hör till en examen uppnås på arbetsplatsen – genom de praktiska arbetsuppgifterna."

OM

Det verkligen är sådan kris på arbetskraft som det påstås vara - hur kan det då komma sig att det är VÄLDIGT svårt för intresserade, de som verkligen VILL jobba inom vården, att få en läroavtalsplats? Det är inte bara de som inte har någon vårdutbildning från tidigare som har svårt att hitta en plats - till och med de som har gått de första två åren av närvårdarutbildningen och som vill ta det tredje året på läroavtal, har problem att hitta en plats!

Vad beror det här på?

Visst kan det delvis bero på att det är svårt för arbetsgivaren att skriva ett längre arbetsavtal med en person som inte har lämplig yrkesutbildning men det här borde väl gå att kringgå om det verkligen är panik att hitta personal?

Är det verkligen bättre att sysselsätta andra länders arbetslösa istället för att hitta en lösning för den ökande mängd vi har här hemma?

Kan någon vänligen förklara detta för mig!?!

3 kommentarer:

  1. Den frågan borde du ställa till Utbildningsministern i Finland, för ni har väl en sån?

    SvaraRadera
  2. just så..Vad ska vi göra med dem som pratar bara spanska i finland.. :/// :))kanske "någon" får bli tolkare inom vårdare! :)

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera